rckk

 

 

 

42. Miodobranie Kurpiowskie już coraz bliżej, a my dzielimy się z Państwem szczegółami kolejnego punktu programu Miodobrania.

W sobotę 24 sierpnia w godz. 9.00-15.30 odbędzie się II. Ogólnopolska Konferencja Naukowa na temat "Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza".

Serdecznie zapraszamy, aby odwiedzić nas tego dnia. Całe wydarzenie będzie się odbywało
w Sali Widowiskowej RCKK, pl. Wolności 58.

Program konferencji:

9.00 - 10.00 - Rejestracja uczestników

10.00 - 10.15 - otwarcie konferencji - słowo powitalne Pani Burmistrz Myszyńca
- mgr. Elżbieta Abramczyk

 

SESJA I

10.15 - 10.30 - Dziedzictwo kulturowe jako czynnik promocji regionu Kurpi Zielonych
- prof. dr Franciszek Midura

10.30 - 10.45 - Rola dziedzictwa kulinarnego w rozwoju turystyki, jego promocja i ochrona
- prof. dr hab. Józef Grochowicz

10.45 - 11.15 - Informacja o zasadach i możliwości rejestracji produktów tradycyjnych
i regionalnych dla ich ochrony - Andrzej Niedźwiedzki MODR - Oddział w Ostrołęce

11.15 - 12.00 - Dyskusja

12.00 - 12.30 - Przerwa kawowa

 

SESJA II

12.30 - 12.45 - Rola i znaczenie marketingu w turystyce wiejskiej i kulinarnej
- dr Aleksy Chmiel

12.45 - 13.00 - Marketingowe działania i techniki w promocji produktów regionalnych
- dr Aleksy Chmiel

13.00 - 13.45 - Dyskusja

13.45 - 14.00 – Przerwa

 

SESJA III

14.00 - 14.30 - Jak utrwalać tradycje przy kuchennym stole - dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina

14.30 - 15.15 - Dyskusja

15.15 - 15.30 - Podsumowanie i zakończenie Konferencji

15.30 - Degustacja potraw regionalnych